Grafológia a pszichológia tükrében

A grafológia egy szerteágazó tudomány. Kevesen tudják róla, hogy segédeszközként használják különböző lelki gyógymódokban, lélektani vizsgálatokban, valamint az orvostudományban.
Az embert a test-lélek-szellem hármasa alkotja. Az orvosok máig vitatkoznak azon, és egyre jobban egyetértenek abban, hogy a lélekben lezajló folyamatok kihatnak a testre. Ha a lélek „rosszul” működik, az megbetegíti a testet. A lélek pedig a testen keresztül kommunikál.

  • A beteg lélek hajlamos megkeresni azt a leggyengébb szervet, ahol testet ölthet a betegség. Ezek a lelki terhek, gondok pedig megjelennek az írásban. Igen, az írásban látni lehet a beteg lelki szorongását, félelmét,  de ugyanígy a mániát és különféle pszichés betegségeket is. Ezek különböző írásjegyekben mutatkoznak meg, amit grafológiai elemzésel fel is lehet tárni.

 

  • Freud az ősi ösztöntörekvések összességét libidónak nevezte, és minden törekvést e köré font.
    Jung általában kétféle típusú embert különböztetett meg: extrovertáltat és introvertáltat.
    Adler szerint az ősi ösztöntörekvés nem szexuális jellegű, hanem az önmegvalósítást szolgálja. Ha az önmegvalósítás, az érvényesülés, a hatalmi törekvés könnyen megvalósul, létrejön a lélek egyensúlya.

 

  • Bármelyik elmélet legyen is igaz, nem vagyunk egyformák. Ha holisztikus szemléletmódból akarjuk látni az embert, a személyiségére akár kihathatnak születési bolygói, szüleitől öröklött tulajdonságai, személyiség típusa. Bármi is legyen a mérvadó, nincs két egyforma ember. A grafológia, és a grafológiai elemzések itt is segítségül szolgálhatnak a pszichológusnak.

 

A grafológia alapjai: jellemvonások
Röviden ismertetem a 4-féle személyiség típusokat:

Melankolikus: komoly, befelé forduló, meditációra, belső vívódásra hajlamos.
Nem ritka esetükben a depresszióra való hajlam. Nehezen mozdítható, visszahúzódó. Megfelelő színe a sötétséghez közel álló kék.

Kolerikus: ingerlékeny, könnyen dühbe guruló, hamar felfortyanó.
Reakciói hirtelenek és erősen túlzottak. Feltűnő viselkedés jellemzi, ami részben fejlett öntudatának, részben állandó aktivitásának eredménye. A színbeli megfelelője a meleg, vérpezsdítő vörös.

Szangvinikus: barátságos, nyílt, derűs személyiség. Állandóan és megingathatatlanul optimista. Gyakran jellemző rá, hogy elhamarkodottan nyilatkozik vagy cselekszik. Sokszor ellentmondásba keveredik. Színe a derűt és fényt leginkább sugárzó sárga.

Flegmatikus: egykedvű, közömbös, unott. Nem igazán lehet lelkesíteni, minden egyformán hidegen hagyja. Sem nagy érzések, sem nagy események nem zökkentik ki monoton közömbösségéből. Földhözragadt típus, anyagias szemléletű. Színe a zöld.
About the Author

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.