Munkaerő-kiválasztás, vezető-kiválasztás

A kiválasztás humánpolitikai értelemben azon eljárások összessége, amelyeknek célja adott feladatra jelentkezők közül a lehető legalkalmasabb személy(eke)t megtalálni és munkába állítani. Nemcsak új munkatársak felvételekor, de pl. előléptetéskor, áthelyezéskor is a kiválasztás folyamata zajlik.

  • Minden munkáltató arra törekszik, hogy olyan embereket találjon a cég profiljába illő feladatokra, akik a lehető legjobban fogják elvégezni a munkát, s olyan tualjdonságok birtokában vannak, amelyek fontosak az adott állás szempontjából. A szakmai alkalmasság megítélése a munkáltató illetékességi körébe tartozik, s a korábban végzett feladatok értékelésén keresztül, valamint személyes beszélgetés (interjú) alkalmával körvonalazódik.

 

  • Mivel a munkáltató szeretne meggyőződni arról, hogy a különböző tulajdonságjegyek – amit egy interjú alkalmával a munkavállaló saját képességeiről elmond – valóban igazak-e ilyenkor léphet be a grafológus a kiválasztás folyamatába.

 

  • A grafológia alkalmazása mára létjogosultságot nyert e téren, s a kiválasztásban gyakran hívják segítségül. Bármilyen típusú feladatra keressenek is alkalmas személyt, a vizsgálatot végző grafológusnak tájékozódnia kell, hogy milyen elvárásoknak kell megfelelnie a leendő munkatársaknak, így azokra a jellemzőkre fókuszálhat, amelyek az adott pozíció betöltéséhez elengedhetetlenek.

 

Alkalmasság vizsgálat:

Az alkalmasság-vizsgálat egy munkakör követelményrendszerének, lehetőségeinek és az arra pályázó képességeinek, tulajdonságainak, érdeklődésének összeillesztése, egymásnak való megfeleltetése.

 

Itt egy példa! Két jelentkező van egy titkárnői állásba. Nézd meg az írásokat egy-két percig, majd próbálj válaszolni néhány kérdésre.

  • Melyik írás készítője precízebb?
  • Melyikük lehet önállóbb?
  • Melyikük keveredhet több konfliktusba?
  • Melyikük a kedvesebb személyiség?

 

  • Már az írás nézegetésével kialakulnak benyomások az íróról, annak természetéről, a keresett munkakörhöz való képességiről.

 

  • Mind a munkáltatónak, mind a munkavállalónak az az érdeke, hogy olyan feladatkört lásson el, amelyik megfelel adottságainak, beállítottságának. Ezt a már foglalkoztatott munkatársaknál is megvizsgálhatjuk. Ilyenkor arra keressük a választ, hogy az állás betöltője alkalmas-e a feladatra, netán több, hasonló munkakörben dolgozó ember közül ki a legalkalmasabb.

 

  • Egy vállalat vagy intézmény pedig akkor működik eredményesen, ha különböző teljesítményű és személyiségű emberekből áll.

 

A munkatársakat teljesítményük alapján öt csoportba lehet sorolni.

Ezek: zöld, kék, lila, piros és szürke típusok

 

Az alábbi leírásban látható egy példa, hogy egy eredményes vállalat műköréséhez különböző típusú emberekből hány százalék szükséges:

 

JELLEMZÉSEK:

ZÖLD: (10-20%)

Sokoldalú, rátermett, stratéga. Tehetséges, nem szereti a problémákat. Jó szervező, jól improvizál. Döntéseit könnyen hozza meg, nyitott az új dolgok iránt. Csapatmunkában nagyon jól dolgozik, átfogó stratégát tud kidolgozni. Ők azok, akik a csapaton belül megalapozzák a fejlődést. Képesek az elméleti modellt a gyakorlatban alkalmazni. Mindig megoldják a feladatokat sosem hagyják befejezetlenül. Probléma esetén nem vonul el, pszichoszomatikus betegségekbe nem menekül. Nem igazán elmélyedő típus.

KÉK: (60-70%)

Stabil, szorgalmas, felelősségteljes. Megbízható és megfontolt. Ha kell a rutinmunkát is jól végzi. Képes magas szintű tárgyalásra és a már meglévő állapotot fenntartani a kiegyensúlyozottságuk miatt. Ők kell, hogy a gerincét képezzék egy csoportnak. Néha kicsit unalmasnak tűnhetnek. Hajlamosak a tekintélyelvűségre. Inkább reagálja a dolgokat, sem mint intézi. Jól tud személyeket formálni. Inkább a részleteket látja, száraz, formalista típus.


SZÜRKE: (10-20%)

Nem karakterisztikus, nem feltűnő, de együttműködő. Egyhangú munkavégzésre képes. Alakítható és formálható munkaerő. Jó tömegbázis, nem akar érvényesülni, nem célja a törekvés. Csendben dolgozik. A tűrésük és a befelé fordulásuk miatt gyakran kimerültek. Nem harcias típus.

LILA: (10%)

Tehetséges, gondolatgazdag, taktikus. Tele van eredetiséggel, jó fantáziával rendelkezik. Gyorsan reagál, saját álláspontját szereti képviselni. Tele van kreativitással, szereti az új utakat. Ügyes a játékos megoldásokban, de nem eléggé kitartóak. Utálják a rutinmunkát és viszolyog az ellenőrzéstől. Hajlamos felvenni sztáralűröket, hajlamos a többiek elnyomására, nem hagy kibontakozni másokat. Kicsit türelmetlen, nyugtalan. Ha nem kap feladatot bomlasztóvá is válhat.


PIROS: (0-5%)

Rendbontó, antikooperatív. Önkényesen járja az útját, ösztöneit nem uralja. Nagy nyomatékot ad a kezdeti és a befejezési dolgoknak. Mindig akadékoskodik, nem lojális. Szeret mások mögé bújni, áthárítani. Blokkolják a fejlődést, nem alkalmas csoport munkára, mert mindig provokál. Destruktív, nem akar és nem is tud beilleszkedni, kooperálni. Ellenáll, negatív beállítódású.

 

Ezek alapján tehát érdemes elgondolkodni, mennyit lehet nyerni vagy veszíteni ha egy ilyen megbízást  egy grafológusnak kiadunk. A grafológus látja és értékeli az írásban található személyiségjegyeket, együttműködik a munkáltatóval.
About the Author

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.