A pályaválasztás útvesztői

A pályaválasztás életünk döntő eseménye, ami rányomja bélyegét egész életünkre. Azt, hogy milyen pályát akarunk választani, sok minden befolyásolja. Az alig 18 éves korú kiforratlan személyiség még nem tudja pontosan, mi lenne igazából jó neki, önismerete hiányos. Általában befolyásoló tényezőként vannak ilyenkor a szülői ráhatások, divatszakmák, barátok közös iskolaválasztása, anyagi helyzet.

 

  • A pályaválasztásnál ezért fontos figyelembe venni, hogy az adott személynek milyen képességei, adottságai illetve lehetőségei vannak, és ezek között megkeresni a számára a legmegfelelőbb foglalkozást.

 

  • A grafológus segítő szerepe akkor kap nagy hangsúlyt, ha valaki képességeinél és tanulmányi eredményeinél fogva több különböző, akár teljesen más jellegű hivatásra is alkalmas lenne, de sem ő, sem környezete nem tud dönteni.

 

  • A tapasztalat azt mutatja, hogy akár 30 éves kor körül, vagy még később is sor kerülhet egy újabb módosításra, pályakorrekcióra. A pályamódosító felismeri, hogy azok az elvek és szempontok amik munkájához kellenek nincsenek meg benne igazán, nem érzi hivatásának szakmáját, nem érdekelt benne. Pusztán a kenyérkereset, a megélhetés hajtja. Ezért jó már előre ezeket átgondolni, és akár egy grafológussal is megnézetni az írásunkat.

 

  • Egy nagy lendülettel író, dinamikus személyiség sosem fogja jól kezelni pl. a nagy pontosságot, elmélyülést, monotonitást igénylő munkákat. Ugyanez a helyzet azzal is, aki kis, szűk, szabályos betűkkel ír. Sosem lesz menedzser típus.

 

Legyen itt néhány hivatás és hozzájuk fűződő írásminta:

  • Ezek az írásminták természetesen nem csoportosíthatók be ilyen szinten szakmákba, de tájékoztató jellegűek. Meg lehet nézni az író személy írássebességét, szabályosságát, nagyságát, dőlését, kötésformáját, széles, ill. szűk írását stb. Ezek már jellemző tünetek lehetnek a személyiség jellemére, lelki beállítódására.

 

Tudós

Író

 

Festő

 

Zenész

 

Színész

 

Politikus

 

Orvos

 

Ügyvéd

Tanár

 

Újságíró

 

Pap

 

Katona

 

Bíró

 

Közgazdász

 

Kereskedő

 

Hivatalnok, tisztviselő

 

Munkás

Mérnök: mérnökök írásában az ún. szkript írás, ill. nyomtatott betűs írás jellemző. Iskolában ezt tanulják, ehhez szoknak
About the Author

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.