Firkák elemzése a grafológiában

A firkálgatás az emberi tulajdonságok egyike. A firkák félúton lévő nyomok a valódi kézírás és az agy által létrehozott képek között. Mégis közelebb áll a képi gondolkozáshoz, mint az íráshoz.

A firkáló néha befelé forduló, de e mellett magas képzelőerővel megáldott, aki belső kreativitását ily módon juttatja kifejezésre. A firkálgatás az elnyomott érzelmek tudatalatti kivetülése.

 

ABC betűk firkálása

Elbizonytalanodás, kishitűség, de igyekezet az alapkövetelmények, elvárások megtanulására. Úgy érzi, valami meg kellen tanulni a kezdetektől, de alaposan. Általában a tudásvágy felismerésére utal

 

absztrakt rajz

Magas ambíciók, realista önértékelés, elmélkedő magatartás jellemzi. Tevékenysége, viselkedése egy kissé eltér a megszokott, hétköznapi átlagtól.

 

akasztófa

Szadisztikus tendencia, másokon akarja kitölteni a mérgét, visszafolytott indulatát. Bűnbakot keres saját elkövetésű hibája miatt.

 

 

aláírás

Fontos ügyben döntésre jutott. “Kiszignálta” az ügyet.

 

alma

A csábítás és a csábulás, a tiltott dolgok utáni vágy örök, ősi szimbóluma. A saját

termékenység vagy férfiúi potencia, teljesítőképesség megtestesítője. Megnövekedett

erotikus vágy.

 

arc

Emberi kapcsolatokra utal, elsősorban arra, milyennek szeretné önmagát mutatni, illetve

mások véleményének hatására milyen képet alakít ki saját magáról. Az átlagembereknél

sokkal figyelmesebben szemléli környezetét.

 

cigarettázó, pipázó arc

Aktuálisan mérges éppen valakire, vagy alapvetően agresszív. Mérgét, agresszivitását gyakran ki is mutatja. Kedveli az orális szexet.

 

mosolygó arc

Érzelemteli, boldog reményekkel és tervekkel rendelkezik. Elégedett jelenlegi partnerkapcsolatával, szexuális együttlétei kielégítők, sőt örömtelik.

 

céltábla

Összpontosítás valamilyen fontos célra. Félelem attól, hogy lemarad valamiről, hogy téved, melléfog, mert nem játsza jól a ráosztott szerepet. Szexuális téren egy kijelölt személy ágybaviteli szándékkal való célbavétele mindkét nemnél.

 

cserép virággal

Kellemes, bár csak átmeneti állapot, sok önfeláldozással járjó párkapcsolat, elfoglaltság érzete

 

csillag, üstökös

A csillag a kívánságok teljesülésének erős vágya, vágy a rajongásra, csillogásra, feltűnésre, előléptetésre. Jelenti a művészetekhez való erős vonzódást, saját álmainak túlértékelését is.

Az üstökös nagyon gyors karrier vágyát jelzi, az sem bánja, ha a siker rövidtávú, de fényes.

 

vonalak

vízszintes vonalak a valahonnan valahová jutást, az elmozdulás szándékát jelképezik

függőleges vonalak a törekvés, az energiabefektetés vagy helyzeti lehetőség felhaszhálásának szándékát mutatja

 

embei alak

A pálcikaember vagy vázlatos emberrajz gyakran a rajzoló saját fizikai állapotát jelzi. Érzelmi, érzéki, kapcsolatorientált, védelmet igénylő, és mégis többnyire hideg természet, visszavonultság vagy elnyomottság érzete tükröződik. Az emberrajz átfirkálása zavartságot, kellemetlen közérzetet, törődöttséget mutat rajzolójáról.

 

fa

Alapvetően az életünk szimbóluma, mely magában rejti a különféle korszakok, az emberiség, a társadalom, a család és az egyén analógiáját egyaránt. Formájával életsikerekre, gondolkodásmódra és közérzetre utal. Jelentése általában olyan siker, amire maga sem számít. Fontos számára a környezetével való intenzív kapcsolat, mert pontosan tudja, ki van szolgáltatva annak.

 

fallikus szimbólumok

Repülőgép, nyíl, baseball ütő, kémény, ostor, halász-csáklya, világítótorony, sakkfigura, állati szarv, motorbicikli, kilátó torony, mecset, ceruza, rakéta, felhőkarcoló, homár, rúd, árbóc, oszlop, jogar, lándzsa, templomtorony, sétabot, esernyő, állatfarok, gumibot stb.

 

Rajzlójuk gyakorta menekül frusztrált szexualitása elől drogban vagy fantáziálásba. Ha ezek a szimbólumok gyengén rajzoltak vagy töredezettek, hiányosak, impotenciáról, frigiditástól való félelmet, gyenge szexkésztetést vagy szexuális kapcsolatra való képtelenséget takarnak.

 

felhő, eső

Gondok, szorongás, elkövetkező problémák miatt. Jelenlegi életkörülményeivel, szexuális kielégülésével hadilábon áll. Az eső a termékenység jelképe, a felhőből hulló eső a finom szexualitásra, az érzékeny erotikára utal.

 

hajó

A nagy utazás, a “mások oldalra való átjutás” szimbóluma. Lelkileg sokat utazik, néha önmaga ismeretlen vizeit hajózza. Amennyiben nagy hullámok vannak a hajó körül, hátráltatást érez, és másokat okol saját lustasága helyett.

 

 

halálfej

Figyelmeztetés! Fontolgatás nélküli bátorság, ami bajt hozhat rajzolójára. Partnerével valódi szerelem nincs, csak szexuális kapcsolat, és barátságai is csak felületesek.

 

ház

Minden ház a biztonságérzet keresését sugallja. Védelemre, biztonságra, önálló élettérre vágyik.

Csukott, zárt ajtók, ablakok gyakran visszavonultságot, olykor termékeny magányt is jelent

Nagy ablakok, ajtók a nyitottságot sugallják

Ajtó és ablakhiány menekülésre, védekezésre, a világtól való elzárkózásra utal

Füst a kéményből arra utal, hogy érzelemgazdagság, a családi otthon melege a vágya

 

kereszt

A leggyakoribb és legismertebb szimbólum, a belső konfliktusok és bizonytalanság jelzője. Türelemmel próbálja elviselni a ráméretett dolgokat. Ellentétek egysége, a belső erők egyensúlyba hozásának kísérlete.

 

lepke, pillangó

Rövid gondtalanság, pillanatnyi öröm, könnyedség, vidámság, tervszerűtlenség. Rajzolója öntetszelgést, a lélek és test átváltozása és az önmagát gyönyörködtetés folyamatának aktív részese. Gyönyörre és könnyedségre vágyik.

 

 

lóhere, négylevelű

Csodavárás, szerencsevárás, szerencsejátékok próbálgatása, szexuális vágyakozás egy jó kis kalandra

 

 

nap

Életerő, aktivitás, teremtés. A rajz érzékenységre, optimizmusra, életszeretetre és alkalmazkodó készségre utal. Nem ritkán a karrier, siker utáni vágy jele is lehet. szerelem,

szerelmi siker, amit titokban kell tartani.

Nap emberi arvonásokkal: a rajzlója tele van játékos, gyermeki gondolkodással,

idealizmussal, önismeret iránti igénnyel.

 

szem

Látás, felismerés jele. Nemcsak látja, de érti is a dolgokat. Gyakran fürkészi, figyeli környezetés. Nehéz átverni, becsapni, mert figyel. Éppen ezért gyanakvás, bizalmatlanság, önmagának tulajdonított túlzott jelentőség is meghúzódik a háttérben.

szív, szívformátumok

Életszerető, kapcsolatait fontosnak tartó, mélyérzésű emberek rajzolnak szivet. Rajzolóik általában gyerekesek, kapcsolataikban romantikusak, érzelmesek.

Nyíllal átlő
About the Author

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.